Cervicale rib / thoracic outlet syndroom

Bent u op zoek naar

Ongeveer 1 op de 200 mensen worden geboren met een extra rib heet een cervicale rib. Ongeveer 1 op de 10 mensen met een cervicale rib ontwikkelen thoracic outlet syndroom. Uw thoracic outlet is een ruimte of doorgang, dat ligt net boven je eerste rib en achter je sleutelbeen (je sleutelbeen). Het loopt van de onderkant van je nek tot je oksel. Uw plexus brachialis (een groep zenuwen die overgaan van je nek tot je arm) en uw subclavia en ader pas door je borstkas stopcontact. Thoracic outlet syndroom kan optreden wanneer een of meer van deze structuren wordt gecomprimeerd (samengedrukt) in thoracic outlet. Een cervicale rib kan soms leiden deze compressie. Compressie van uw plexus brachialis zenuwen is het meest gebruikelijk. Dit kan pijn en tintelingen in uw arm veroorzaken aan de aangedane zijde. Behandeling kan omvatten pijnstillers, fysiotherapie en soms operatie om de compressie te verlichten door bijvoorbeeld een halsrib.

Je ribben zijn gebogen botten die helpen om je hart en de longen te beschermen. Je hebt twaalf paar ribben helemaal. Samen vormen deze twaalf paar ribben vormt je ribbenkast.

Aan de achterkant, het hoofd van elke rib articuleert (contact maakt met) een van uw borstwervels. Je wervels zijn rug botten. Uw borstwervels zijn uw wervels in uw thorax (borst). Je hebt twaalf borstwervels. Uw halswervels zijn uw wervels in je nek. Je hebt zeven nekwervels.

Voor uw eerste zeven paar ribben, aan de voorzijde, het andere uiteinde van elke rib is om wat kraakbeen genoemd ribben kraakbeen bevestigd. (Kraakbeen is een soort van speciale bindweefsel.) Uw ribben kraakbeen verbindt elke rib aan je borstbeen (borstbeen). Uw volgende drie paar ribben zijn verbonden door hun ribben kraakbeen aan de rib boven hen. Uw laatste twee paar ribben worden vaak genoemd zwevende ribben omdat ze net toegetreden tot je wervels in de rug en hebben een aansluiting aan de voorkant niet.

Ongeveer 1 op de 200 mensen worden geboren met een extra rib heet een cervicale rib. Want dit is iets dat je bent geboren, is het bekend als een aangeboren aandoening. Aan de achterkant, deze rib wordt aangesloten op uw zevende halswervel in je nek. Aan de voorkant, bij sommige mensen een cervicale rib kan zijn 'zwevende' en hebben geen verbinding. In andere mensen het kan worden aangesloten op uw eerste rib door een band van taai, vezelig weefsel. In sommige anderen kan er een articulatie (zoals in een joint) met hun eerste rib te zijn.

Een cervicale rib kan aanwezig zijn gewoon aan uw rechterkant, net aan de linkerkant, of aan beide zijden.

Uw thoracic outlet is een ruimte of doorgang, dat ligt net boven je eerste rib en achter je sleutelbeen (je sleutelbeen). Er zijn ook een aantal spieren die de thoracic outlet omringen. De thoracic outlet loopt van de onderkant van je nek tot je oksel. Je hebt een thoracic outlet aan de linker-en de rechterkant van uw lichaam.

Een aantal structuren door uw thoracic outlet, waaronder enkele belangrijke bloedvaten en zenuwen. De plexus brachialis, een groep van zenuwen die overgaan van je nek naar je arm, door je borstkas stopcontact. De subclavia en vena subclavia zijn bloedvaten die door je borstkas stopcontact als ze verbinding tussen uw borst en je arm.

Als u thoracic outlet syndroom, de zenuwen en / of bloedvaten in je thoracic outlet zijn gecomprimeerd of geplet om wat voor reden. In de meeste gevallen is zenuwen die zijn gecomprimeerd. Deze compressie zorgt ervoor dat de typische symptomen (zie hieronder). Bij sommige mensen kan de subclavia of vena subclavia worden gecomprimeerd. Soms kan een combinatie van zenuwen en bloedvaten worden gecomprimeerd.

Thoracic outlet syndroom meestal slechts op een kant van uw lichaam. Echter, zelden kan compressie optreden in de thoracale uitgang aan beide zijden en dus symptomen dan aan beide zijden. Er zijn een aantal verschillende dingen die compressie van de zenuwen of bloedvaten in thoracic outlet syndroom veroorzaken.

Het hebben van een cervicale rib

Cervicale rib / thoracic outlet syndroom. Inzicht in uw ribben en uw ribbenkast.
Cervicale rib / thoracic outlet syndroom. Inzicht in uw ribben en uw ribbenkast.

Ongeveer 1 op de 10 mensen met een cervicale rib ontwikkelen thoracic outlet syndroom. Dus, de meeste mensen met een cervicale rib ontwikkelen geen symptomen. Het hebben van een cervicale rib kan vernauwing van uw thoracic outlet veroorzaken, waardoor compressie van de structuren die passeren het meer waarschijnlijk.

Andere aangeboren oorzaken

Sommige mensen worden geboren met een extra band van weefsel onder de huid rond de thoracic outlet gebied genaamd een vezelige band. Dit kan een beetje als een extra rib en oorzaak compressie van de thoracic outlet bij sommige mensen handelen. Afwijkende (of extra) spieren rond de borstkas stopcontact dat kan worden geboren met ook vernauwing en compressie veroorzaken. Ook zijn sommige mensen geboren met een vergrote of langwerpig deel van een wervel in hun nek die compressie kan veroorzaken in hun borstkas outlet.

Een recent ongeval

Het is heel gebruikelijk voor mensen met een thoracic outlet syndroom tot een geschiedenis van een soort van recent trauma om hun nek hebben. Bijvoorbeeld, whiplash na een auto-ongeluk. Trauma tijdens een ongeval kan veroorzaken structuren in je nek en borst muur om lichtjes te bewegen en smalle uw thoracic outlet. Als u fractuur (pauze) je sleutelbeen (sleutelbeen), gebroken botfragmenten of bloeden te wijten aan de fractuur kan ook vernauwing van de thoracic outlet veroorzaken.

Een job die repeterende bewegingen impliceert

Thoracic outlet syndroom kan vaker voorkomen bij iemand die een baan die zeer repetitieve bewegingen of een hoop overhead werk gaat. Deze bewegingen kunnen leiden tot 'slijtage' van de zenuwen van de plexus brachialis. Ook mensen die veel van sport te spelen, met name sporten die veel armbeweging betrekken zijn ook meer kans om thoracic outlet syndroom te ontwikkelen. Bijvoorbeeld, zwemmers, speerwerpers en schoot putters.

Slechte houding

Wat is een cervicale rib? Wat is uw thoracic outlet?
Wat is een cervicale rib? Wat is uw thoracic outlet?

Mensen met een slechte houding en 'hangende' schouders kunnen meer kans om thoracic outlet syndroom te ontwikkelen. Zitten in de voorkant van een computer voor lange uren met een slechte houding, een verkeerde desk stand en een inadequate stoel kan een oorzaak zijn. Deze slechte houding kan leiden tot vernauwing van uw thoracic outlet.

Ook kan thoracic outlet syndroom een ​​probleem voor vrouwen die grote borsten zijn. Hun borsten trekken de spieren van de borstwand naar voren en veroorzaken vernauwing van de thoracic outlet en leiden tot de typische symptomen.

Slagader en ader problemen

Vernauwing en verstopping van uw subclavia slagader of ader is een andere oorzaak van de thoracic outlet syndroom. Sommige mensen hebben een aangeboren vernauwing van een van deze bloedvaten. In deze personen kan een bloedstolsel vormen als er een periode waarin de arm veel gebruikt. Bijvoorbeeld, gewichtheffen of werken voor lange periodes met je armen omhoog boven je hoofd.

In andere mensen, kan het bloedvat vernauwing worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een halsrib. Door deze vernauwing, een bloedstolsel is eerder gevormd in de subclavia of ader, wat kan leiden tot de typische symptomen van bloedvat compressie (zie hieronder).

Overall, thoracic outlet syndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft meestal mensen tussen de leeftijden van 20 tot 50 jaar. Zoals hierboven vermeld, hebben mensen met thoracic outlet syndroom vaak een recent letsel aan de nek. Het komt vaker voor bij mensen wier baan te betrekken repetitieve bewegingen of in sommige atleten wiens sport brengt veel armbeweging.

De symptomen van de thoracic outlet syndroom afhankelijk van wat er wordt gecomprimeerd (of geplet) in uw thoracic outlet. Zoals hierboven vermeld, in de meeste gevallen is de zenuwen van de brachiale plexus plaats van bloedvaten die zijn gecomprimeerd. Daarom symptomen hebben meer kans om te wijten zijn aan een beknelde zenuw. Echter, soms een combinatie van zenuwen en bloedvaten kan worden samengedrukt op hetzelfde moment. Dit kan aanleiding geven tot een mengsel van symptomen.

De symptomen zijn gewoonlijk slechts gevoeld aan een kant van het lichaam. Zelden, kunnen symptomen optreden aan beide zijden.

Symptomen als gevolg zenuw compressie

De symptomen zijn afhankelijk waarop zenuwen van de plexus brachialis zijn gecomprimeerd. Vaakst zult u pijn en tintelingen in je hand en arm te ontwikkelen. Je kan in het bijzonder voelen deze langs de binnenkant van je arm en in uw ringvinger en pink. Pinnen en naalden zijn meestal erger 's nachts en kan soms je wakker uit je slaap.

Als verschillende plexus brachialis zenuwen zijn gecomprimeerd, moet u wellicht de nek, oren, bovenrug, borst en buitenste arm pijn aan de aangedane zijde. Sommige mensen hebben ook hoofdpijn.

Uw aangedane arm kan voelen zwak. U kunt ook merken dat uw aangedane hand wordt erg koud, vooral bij koud weer.

Symptomen als gevolg bloedvat compressie of verstopping

In zeldzame gevallen wanneer uw subclavia is gecomprimeerd, kan je arm gezwollen en lijken soms een blauwe kleur. De zwelling kan leiden tot tintelingen in uw aangedane arm. Sommige mensen ook pijn in hun arm te ontwikkelen. De symptomen hebben de neiging om te komen en gaan en kan worden ingesteld op momenten dat u gebruik maakt van je armen veel. Als u een bloedstolsel in uw subclavia waardoor verstopping van de ader, zal deze symptomen constante geworden en dringend behandeling nodig is.

In zeldzame gevallen, wanneer uw subclavia is gecomprimeerd, betekent dit dat het bloed niet in staat is om door te dringen om je arm en hand op de aangedane zijde zo gemakkelijk als het zou moeten doen. Opnieuw kan dit leiden tot pijn en tintelingen. Je arm en / of hand kan bleke witte verschijnen in kleur en het kan ook koud. Net als met de ader-gerelateerde symptomen, kunnen de symptomen worden veroorzaakt door het gebruik van je armen veel.

Uw arts zal meestal beginnen met de vraag u vragen over uw klachten en onderzoekt u. Als ze vermoeden dat je thoracic outlet syndroom kan hebben, kunnen zij u vragen om uw armen en schouders te verplaatsen naar bepaalde posities als ze je onderzoeken. Dit is om te proberen te induceren, of breng op, uw symptomen. Zij kunnen dan stel bepaalde tests om te zoeken naar de onderliggende oorzaak. Meestal wordt thoracic outlet syndroom diagnose na de andere aandoeningen die pijn of tintelingen kan veroorzaken in een van je armen zijn uitgesloten. U kan ook worden verwezen naar een specialist.

Een röntgenfoto van de borst en de X-ray van je nek kan laten zien als u een cervicale rib. Andere tests, inclusief een MRI-of CT-scan van uw nek, schouders en borst gebied kan helpen uit te sluiten andere oorzaken voor uw klachten, zoals artritis in je nek waardoor compressie van de zenuwen in je nek. Speciale tests genoemd zenuwgeleidingsonderzoek kan soms worden voorgesteld. Deze blik op de elektrische activiteit van uw zenuwen en kan helpen om te laten zien welke zenuwen worden gecomprimeerd.

Als uw arts vermoedt dat u compressie van uw subclavia slagader of ader, kunnen andere tests worden uitgevoerd om te zoeken naar deze. Een test oproep angiografie kijkt naar uw slagaders en venography kijkt naar je aderen. Speciale tests bekend als doppleronderzoeken kunt ook kijken naar de bloedstroom door je slagaders en aders.

Wat is thoracic outlet syndroom en wat veroorzaakt het? Het hebben van een cervicale rib.
Wat is thoracic outlet syndroom en wat veroorzaakt het? Het hebben van een cervicale rib.

Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Bloedvat compressie of verstopping

In het zeldzame geval dat je verstopping van een van uw bloedvaten door een bloedstolsel, is behandeling met geneesmiddelen dringend nodig om af te breken het stolsel. Dit geneesmiddel behandeling kan dan gedurende een extra periode verder bloedstolsels te voorkomen. Operatie kan ook nodig zijn om eventuele compressie op uw bloedvaten te verlichten. Bijvoorbeeld, verwijdering van een halsrib aan te pletten een bloedvat.

Zenuwcompressie

Er is momenteel geen consensus over welke behandeling het beste is voor dit soort thoracic outlet syndroom. Meer studies zijn nodig om de beste behandeling te bepalen. In het algemeen is de behandeling gericht op het verlichten van de symptomen.

Fysiotherapie kan nuttig zijn voor sommige mensen en kunnen rekoefeningen, oefeningen om houding te verbeteren en oefeningen om spierkracht en uithoudingsvermogen te verhogen. Deze oefeningen kunnen allemaal helpen om het openstellen van de thoracic outlet en verlichten de compressie.

U kan ook nodig zijn om uw werk of sportactiviteiten te wijzigen of te wijzigen. Dit kan betekenen kijken naar de manier waarop je in een stoel zitten of op uw bureau.

Geneesmiddelen zoals niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) - bijvoorbeeld ibuprofen - kunnen in het verlichten van pijn bij sommige mensen. Paracetamol of sterkere pijnstillers kan soms nodig zijn. Een geneesmiddel uit een groep genaamd tricyclische antidepressiva kan ook worden voorgesteld. Ze worden hier niet gebruikt om depressie te behandelen. Tricyclische antidepressiva kan zenuw pijn te verlichten bij sommige mensen los van hun werking op depressie. Er wordt gedacht dat ze werken door te interfereren met de manier waarop zenuwimpulsen worden doorgegeven.

In sommige gevallen kan een operatie om de oorzaak van de druk ontlasten geadviseerd. Bijvoorbeeld, om de druk van een cervicale rib, of uit een extra spier of vezelige band in je nek, of een gebroken sleutelbeen, dat is drukken op de zenuwen (of de bloedvaten) te repareren. In veel gevallen is een operatie geen goede optie en kan zelfs schadelijk zijn. Dit komt omdat er vele belangrijke structuren in thoracic outlet en er een klein risico op schade aan deze met chirurgie. Uw specialist zal kunnen adviseren als chirurgie is een optie.

Bij de meeste mensen met een thoracic outlet syndroom, zijn de vooruitzichten over het algemeen goed en de symptomen verbeteren vaak na verloop van tijd.

Als compressie of verstopping van de subclavia slagader of ader snel wordt vastgesteld en behandeld, een goed herstel mogelijk is. Echter, kunnen zenuwcompressie symptomen moeilijk te behandelen in een paar inwoners. Chronische (aanhoudende) pijn en zwakte met enig verlies van het vermogen om de aangedane arm te gebruiken kan worden ervaren door sommige. Dit kan soms ernstig genoeg zijn om de kwaliteit van je leven beïnvloeden.

Dit artikel is gesloten voor commentaar.