Leverbiopsie

Bent u op zoek naar

Een leverbiopsie impliceert het nemen van een kleine steekproef van weefsel uit de lever. Levercellen kunnen vervolgens worden bekeken in detail. Het wordt gebruikt om bepaalde aandoeningen te diagnosticeren en bewaken.

Leverbiopsie. Wat is een leverbiopsie?
Leverbiopsie. Wat is een leverbiopsie?

Opmerking: de informatie hieronder is slechts een algemene richtlijn. De regelingen, en de manier waarop tests worden uitgevoerd, kan variëren tussen de verschillende ziekenhuizen. Volg altijd de instructies van uw arts of ziekenhuis.

Gerelateerde artikelen

  • Leverfunctietests
  • Beenmerg biopsie en aspiratie
  • Gallium scan

Een biopsie wordt een klein stukje weefsel wordt verwijderd uit een deel van het lichaam. Het monster wordt bekeken onder een microscoop, of getest op andere manieren. Een leverbiopsie is een gemeenschappelijke procedure bij een kleine steekproef van leverweefsel wordt verwijderd. Een leverbiopsie wordt gedaan om bepaalde voorwaarden van de lever diagnosticeren en monitoren. Bijvoorbeeld, cirrose, sommige metabolische leverziekten, of ontsteking van de lever (hepatitis) die kan verschillende oorzaken.

U wordt gevraagd op een bank op je rug of op je linkerzijde te liggen. De huid over de lever wordt gereinigd met een antiseptische. (Je lever ligt onder je ribben en middenrif, op de bovenste rechterkant van de buik.)

Sommige lokale verdoving wordt vervolgens geïnjecteerd in een klein gebied van de huid en weefsels slechts over een deel van de lever (meestal tussen twee onderste ribben aan de rechterkant). Deze steken een beetje op het eerste, maar dan maakt de huid gevoelloos.

Een speciale holle naald wordt vervolgens geduwd door de huid in de lever. Vanwege de plaatselijke verdoving, moet je geen pijn voelt. Echter, u kunt enige druk te voelen als de arts duwt op de naald.

U zult hebben om uw adem in te houden voor 5-10 seconden wanneer de naald wordt snel in en uit geschoven (u wordt verteld precies wanneer). Dit komt omdat de lever beweegt enigszins als u in-en uitademen. Als de naald komt het met zich meebrengt een kleine steekproef van leverweefsel.

De arts die de biopsie doet kan een echografie scanner voor begeleiding gebruiken. De echografie lokaliseert de exacte plaats van de lever, zodat de biopsie naald wordt ingebracht op precies de juiste plek. De scan is pijnloos.

Bij sommige mensen is het niet mogelijk om de procedure zoals hierboven beschreven. Enkele voorwaarden beïnvloeden het vermogen van de lever om stoffen die helpen bloedstolsel maken. Als u een van deze voorwaarden is er meer kans op bloeden na de biopsie. Een andere procedure om de biopsie kan het bloedingsrisico verminderen deze mensen. Meestal gaat het inbrengen van een katheter (dit is een zeer dunne holle buis) in een bloedvat in de nek of lies (de huid wordt verdoofd door een lokaal anestheticum voor de procedure). De katheter wordt vervolgens voorzichtig geleid naar de aders binnen de lever. Een kleine naald op het uiteinde van de katheter met een gaatje in de wand van de ader. De naald verzamelt een leverweefselmonster die vervolgens in de katheter wordt vastgehouden als het wordt uit het lichaam.

Deze tweede procedure heeft minder kans op het veroorzaken bloeden als u problemen met de bloedstolling hebben. Bij mensen zonder problemen met de bloedstolling, is de eerste methode die gewoonlijk worden gebruikt. Uw ziekenhuis zal u adviseren welke methode zal worden gebruikt om de biopsie te nemen.

Wat voorbereiding nodig is voordat een leverbiopsie? Wat zijn de risico's van leverbiopsie?
Wat voorbereiding nodig is voordat een leverbiopsie? Wat zijn de risico's van leverbiopsie?

U zal hebben meestal een bloedonderzoek vóór de biopsie kort gedaan, om te controleren hoe goed uw bloed zal stollen. Dit is om ervoor te zorgen dat u waarschijnlijk niet te bloeden na de biopsie. U kunt het advies geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden, zoals aspirine en warfarine niet over te nemen, voor een week voor de biopsie. (Je zal meestal worden geadviseerd om uw andere medicatie als normaal voordat de biopsie te nemen. Echter, moet u dit bespreken met uw arts.)

U moet een toestemmingsformulier te tekenen op een gegeven moment voordat de procedure om te zeggen dat je begrijpt wat het inhoudt, en het kleine risico.

Complicaties zijn zeer ongewoon. In een klein aantal gevallen is er enig bloeden de biopsie. Dit is meestal gering, en al snel stopt. Af en toe, het bloeden is ernstiger en, zelden, het vereist een bloedtransfusie en / of een operatie om te gaan. De belangrijkste reden dat u gecontroleerd wordt enkele uren na de biopsie is om te controleren op bloedingen. Een zeldzame complicatie is om gal te lekken uit de lever intern. Er is een kleine kans dat het kleine wond geïnfecteerd na de biopsie.

U moet aan uw kant te liggen op een bed en worden geobserveerd gedurende enkele uren om te controleren dat u geen bloeding. Daarom kunt u wensen om in een boek of een muziekspeler voor deze tijd. Als je in het ziekenhuis te komen voor de test, kan het nodig zijn om te verblijven in een nacht. Echter, als de biopsie vroeg in de ochtend werd gedaan, kunt u later naar huis te gaan in de dag staat. Je hebt misschien wat ongemak die meestal wordt verlicht met pijnstillers. Het resultaat van de biopsie een week of zo terugkomen.

Uw arts kan u adviseren om niet deel te nemen aan contactsporten zoals rugby voor een bepaalde tijd na de procedure. Dit is om ervoor te zorgen dat de lever heeft een kans om goed te genezen.

Dient u een arts te raadplegen als:

  • Bloeding optreedt van de biopsie.
  • De biopsie wordt rood, boos kijken of gezwollen.
  • Je ontwikkelt een koorts of temperatuur.
  • De biopsie site is nog steeds pijnlijk drie dagen later en pijnstillers niet helpen.

Dit artikel is gesloten voor commentaar.